חוסן מנטלי בכדורגל הישראלי
- יואל צור
- 2 בדצמ׳ 2015
- זמן קריאה 3 דקות
נבחרות ישראל - הדרך להצלחה מתחילה אצלנו בראש...
הרבה מאוד שחקנים בנבחרת ישראל בכדורגל "לא הופיעו" למשחק הביתי המכריע מול קפריסין במוקדמות היורו. הנבחרת הפסידה ונראת לא טוב בהרבה חלקים של המשחק.
איך יכול לקרות כזה דבר? הרי הם השחקנים הכי טובים שיש לנו ונמצאים בכושר הכי טוב. על פי דברי המאמן הלאומי הם עשו את כל ההכנות למשחק.
כאן בדיוק הבעיה הלא מטופלת: חוסן מנטלי.
המציאות מלמדת שקבוצות, נבחרות וספורטאים בישראל מתקשים להגיע להישגים משמעותיים לאורך זמן. מעבר לאכזבתי האישית כאוהד ספורט ישראלי ניסיתי בשני העשורים האחרונים להבין ולפענח מדוע?
המסקנה המדהימה שהגעתי אליה משיחות רבות שערכתי עם ספורטאים ומחקרים שקראתי היא שכל משחק מתחיל ב"משחק הפנימי" המתנהל בראשו של הספורטאי טרם עליתו למשחק. משחק זה הוא שמכריע בסופו של דבר את תוצאת המשחק האמיתי.
מעקב ותחקיר שערכתי בעשור האחרון, גילו לי שקבוצות וספורטאים רבים בעולם כבר הפנימו עובדה זאת ויצרו לעצמם תכניות עבודה של "חוסן מנטלי" אותן הן מבצעות כחלק משגרת האימונים שלהן.
במהלך השבוע , לאחר שהסתיים המשחק , שמענו וקראנו הרבה "ליכלוכים" ודיבורים מאחורי הגב של בעלי תפקידים, על המאמן ועל שחקנים. על פי הדיווחים בתקשורת אפשר להבין שאין "חדש תחת השמש". לא הופקו הלקחים וגם לא לוקחים באמת אחריות. מפילים תיקים וממשיכים הלאה.
מן הראוי שבהתאחדת לכדורגל תהיה למנהלים יותר מודעות ואינטלגנציה רגשית. אני טוען שאפשר לנהל את הדברים קצת אחרת. יותר רגישות ויותר דרך ארץ. בימים אלה, זה מאוד חשוב איך עושים את הדברים ולא רק השורה התחתונה.
בתקשורת אצלנו אומרים שזה דבר רגיל לקטול ולהעביר ביקורת, אבל לא מדברים אף פעם על הבעיה האמיתית ועל פיתרונות. יושבים באולפן או עומדים על הדשא אחרי המשחק ושואלים אחד את השני, מה קרה כאן? מה הבעיה שלנו? למה שחקנים "לא הופיעו" למשחק כל כך חשוב?
בהנהלות, בצוותים המקצועיים ואצל השחקנים, ישנה בעיה של חוסן מנטלי. זה קורה במהלך כל עונה וזה הופיע גם במשחק של הנבחרת מול קפריסין. חוסן מנטלי זוהי תכונה נרכשת ונלמדת ולא מולדת.
אז איך יכול להיות שעד עכשיו אין במדינת ישראל מאמנים מנטלים שעובדים כחלק מהצוות המקצועי וההנהלה של כל קבוצה? אנשים שמחוברים לפסיכולוגיית הספורט ולפן המנטלי והרגשי.
הרי לא מדובר כאן על בעיה של כסף אלא רק חוסר מודעות. אותה חוסר מודעות גורמת לקבוצות לבזבז משאבים יקרים על שחקנים לא מתאימים. השחקנים אינם עוברים מבחני כשירות מספיקים ובכך אני מתכוון גם לכושר המנטלי שלהם. לפעמים מביאים שחקן טוב, אבל אין לו סיכוי להשתלב, כי לא נותנים לו זמן. אז הוא הולך לקבוצה אחרת ואולי מצליח שם.
המאמן אחראי על הצד המקצועי והוא צריך לאמן. אין לו את הידע וגם לא את הזמן לעבוד עם כל שחקן על הפן המנטלי.
קחו לדוגמא את ליגת העל בכדורגל :
במכבי ת"א עובדים עם פסיכולוג ספורט, בהפועל באר-שבע יש יועץ מנטלי, בבית"ר ירושלים יש יועץ מנטלי, במכבי פתח תקווה המאמן עובד עם פסיכולוג ספורט וזהו...*
תבדקו סטטיסטיקה של שחקנים שבאו והלכו בחמש השנים האחרונות והעלויות מסביב. יש היום הרבה דברים שאפשר לעשות כדי למזער את הנזק, כולל סקאוטינג מנטלי. השחקנים והצוות המקצועי נמצאים במצב של "סטרס" ולחץ מתמשך והם לא עומדים בזה. לא תורמת העובדה שהמנהלים שלהם אינם מודעים להשפעה השלילית שיש להם ומדברים איתם דרך התקשורת כל שני וחמישי.
חייבם להכניס אימון מנטלי לכל קבוצות הספורט בארץ וגם לכל הנבחרות בכל הגילאים.
עד שזה יקרה, שום קבוצה או נבחרת לא תוכל לממש את הפוטנציאל של השחקנים ותבזבז כספים מיותרים. תראו לי קבוצה אחת מלבד מכבי ת"א בכדורגל שמצליחה לשמור על יציבות ועל דרך.
אנחנו נמצאים בעידן חדש והשחקנים והמאמנים זקוקים להרבה יותר מכסף במשכורת.
דבר ראשון הם צריכים לדעת מה הולך אצלם בפנים וממה הם מושפעים. מה קורה להם במצבי לחץ ואיך הם מגיבים. הם חייבים לעשות תרגילי הרגעה ומדיטציה. חייבים לתת להם כלים כדי שיוכלו לחיות את הרגע ולמצות את הפוטנציאל שלהם.
בענפי הספורט בישראל קיים חוסר בתחום האימון ל-"חוסן המנטלי" . גישת העבודה החסרה מתבססת על עיקרון "המניעה" המבקש למנוע משברים לפני היווצרם בניגוד לגישה המתבססת על עיקרון ה"תיקון" שמתייחס למשברים שכבר קרו. ייחודה של גישה זו הוא ביכולתה לזהות משברים לפני היווצרם, לאבחנם במהרה ובכך לאפשר מציאת פתרון בהתאמה.
על בסיס העיקרון הנ"ל, פותחה תוכנית אימונים מנטלית המותאמת לספורטאים, למאמנים וגם למנהלים, שמטרתה למצות מכל אחד את הפונטציאל המירבי שלהם ולהביאם לשיא היכולת הביצועית. התוכנית מיושמת בכל העולם עם ספורטאים רבים ומביאה לתוצאות מוחשיות. בין הנושאים של התוכנית ניכללים: בניית קבוצה ולכידות קבוצתית, ניהול לחצים וחרדות, תשומת לב והתמקדות- אימון בריכוז ועוד.
על מנת להטמיע את תוכנית האימונים בכדורגל הישראלי ולהביא להצלחתה, חשוב שהיא תקבל את הכרתם ותמיכתם של ההתאחדוות לכדורגל וראשי הקבוצות. בנוסף מחוייבות והתמדה בתהליך. לדעתי, זוהי נקודת זמן נכונה להביא את רמת הכדורגל בישראל לדרגת מקצוענות הדומה למדינות בחו"ל ואני מאמין שהטמעת תכנית של "חוסן מנטלי" כחלק בלתי נפרד משגרת חיי הקבוצות תעזור לנו להגיע לשם.
אני בטוח שזה יעשה את ההבדל, בהצלחה בקמפיין הבא.
פנו אליי לקבלת פרטים נוספים על התוכנית...
* ברכות למכבי חיפה שהחודש סוף סוף צירפה מאמן מנטלי לצוות המקצועי.
Comments